Our Team

Uklanjanje tetovaže laserom

Uklanjanje tetovaže laserom

Istorija tetoviranja je stara skoro koliko i čovečanstvo. Poznata je na svim kontinentima i u svim kulturama, nezavisno od stepena razvoja. Dokaze ovoj tvrdnji pronalazimo još u kamenom dobu, na crtežima po zidovima pećina. Zadnjih 5 do 10 godina dolazi do naglog porasta tetoviranja. Prvobitni razlozi za tetoviranje bili su religijske prirode, ali kako je vreme prolazilo poprimili su potpuno drugačije značenje. Tetoviranjem ističemo karakter i stavove. Ali, kako vremenom mienjamo naše stavove i razmišljanja, tetovaže često postaju nepoželjne. Najčešći razlog uklanjanja tetovaža je zbog posla, jer ih poslodavac smatra neprimerenim. Drugi razlog je socijalne prirode, mnogim ženama nakon porodjaja počinju da smetaju. Do pojave lasera nije postojao odgovarajući način uklanjanja tetovaža i zato su često ostajali ružni ožiljci. Laserom se danas tetovaže odlično uklanjanju, i to bez ožiljaka.

Uklanjanje tetovaže laserom

Što je tetoviranje? Jesu li tetovaže trajne?

Tetoviranje je unošenje pigmenta, tj. stvari koje daju boju, pod kožu. Uglavnom se radi o namernom unošenju pigmenta, iako se ponekad radi i o slučajnom unosu, kao što je barut kao posledica eksplozije. Koriste se uglavnom soli metala, iako su u upotrebi i drugi sastojci. Nakon unošenja pigmenta obrambeni mehanizmi organizma doslovno ga gutaju i tako ostaju trajno u njima. Odmah nakon tetoviranja dolazi do prodiranja pigmenta u dublje slojeve kože gde ostaje trajno, a obično se nalazi u donjem delu drugog sloja kože. Deo pigmenta bude prenesen u limfne čvorove ili krvlju po celom telu. Možemo reći da su tetovaže doživotne. Kod starih tetovaža dolazi do dubljeg propadanja pigmenta i te tetovaža može mogu malo da izblede. Jedino crvena i žuta boja nakon 20-ak godina većim delom nestanu.

Do pojave lasera koristile su se razne metode koje su davale slab rezultat uz brojne posljedice. Najčešće su nastajali ružni i veliki ožiljci uz infekcije i gubitak pigmenta na mjestu tetovaže.

Uklanjanje tetovaže laserom | ND Yag Q-Switch laser:

Princip rada Q-Switch lasera isti je kao i kod drugih lasera. Obojene stvari, u ovom slučaju pigment tetovaže, upija laserski zrak određene talasne dužine. Laseri deluju specifično jer uništavaju samo pigment. Upijanjem laserskih zraka oslobadja se energija koja uništava pigment pri čemu okolno tkivo bude pošteđeno. Ono po čemu se Q-Switch laseri razlikuju od ostalih lasera je što imaju izrazito kratko vreme trajanja laserskog impulsa. Kod njih se vrijeme trajanja laserskog impulsa meri u nanosekundama, a kod ostalih lasera u milisekundama. Kako bi se pigment uništio, osnovni je preduvslov je ekstremno kratko trajanje laserskog impulsa! Svaki pigment ima određeni raspon talasnih dužina koje upija.

Uklanjanje tetovaže laserom | Da li je tretman bolan?

U većini slučajeva nije potrebna anestezija, jer se koristi hlađenje kože zrakom i tretman nije bolan niti neugodan. Osećate manje peckanje i slabije žarenje, ali u svakom slučaju je mnogo prijatniji od samog tetoviranja.

Koliko je potrebno uraditi tretmana?

Na ovo pitanje se ne može odgovoriti skroz precizno, jer ima mnogo faktora koji utiču na to.
Neki od faktora su veličina tetovaže, boja, starost itd…
Potrebno je odraditi od 3 do 10 tretmana.

Uklanjanje tetovaže laserom | Kako se ponašati posle tretmana?

– Posle tretmana je potrebno izbegavati sunce tj. bilo koj vid UV zračenja
– Na tretirano mesto je poželjno mazati antibiotsku mast ili kremu.

Upozorenja:
• Trudnice ili žene u toku menstrualnog ciklusa
• Epileptičari
• Pacijenti sa malignim oboljenjima
• Pacijenti čije se rane nisu zalečile nakon operacije
• Sa akutnim ili zaraznim bolestima
• Sa srčanim bolestima ili pejsmejkerom
• Bolestima bubrega (kamen/pesak u bubregu)
• Koji imaju metalne predmete (šrafovi, itd) ili silikonski gel
• Ko ima povišenu telesnu temperaturu
• Genetska hiperosetljivost

Our Team